Продават фекална вода на къмпингуващите Псевдоеколозите от Корал“, които цяло

...
 
Продават фекална вода на къмпингуващите Псевдоеколозите от Корал“, които цяло
Коментари Харесай

Псевдоеколози лапат пари от държавата като спасители

  Продават фекална вода на къмпингуващите
Псевдоеколозите от „ Корал “, които цяло лято стачкуваха против страната и локалните управляващи поради инспекциите на институциите, се оказаха лапащи без срам от същата тази страна. Докато през ден скачаха против инспекциите на общината, туристическото министерство и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, при които лъсна, че незаконно настанилите се на плажа и гората зад тях така наречен дивокъмпингуващи крадат ток и вода, деятелите на „ Да запазим „ Корал “ са се цанили за спасители на линията. Но надалеч не гратис. Сдружението е взело над 20 бона за два месеца работа, като парите са по социална поръчка, оповестена от регионалната администрация на Бургас.

Всичко стартира при започване на юли, когато управата афишира конкурс за обезпечаване на спасители на неохраняемите плажове. Сред тях поради статута му на място за диво къмпингуване попада от две години и „ Корал “. Поръчката е за малко над 70 000 лв., като една трета от тях са предопределени точно за плажната линия край село Лозенец. Любопитното е, че за останалите 4 плажа остават доста по-малко средства, въпреки да са по-големи като повърхност.

Подалият оферта претендент е единствено един – сдружението „ Да запазим „ Корал “

НПО-то де факто е свързващото звено сред зелените, партията на задкулисието „ Да(й), България “ и уеб страницата „ Бивол “. Компания в управлението на сдружението си правятпредставящия се за основен редактор на уеб страницата „ Бивол “ и обвинен за клюка във Франция Атанас Чобанов и Кирил Петков от управлението на „ Дай, България “ и Лилия Попганчева. Последната с изключение на ръководител на сдружението е и чиновник на семейство Малееви. Попганчева се води състезателен психолог към Тенис клуб „ Малееви “, чийто съсобственик Мануела Малеева също е в управлението на „ Да(й), България “. Именно Попганчева е поставила парафа си върху договора с регионалната администрация на Бургас, чийто период за деяние даже още не е изминал. Макар сезонът от дълго време да завърши, договорът е до 30 септември. За това време сдружението би трябвало да получи 20 859 лв., против които да дава целодневно от 8 до 18 часа по двама спасители на два пункта на линията. Общо петима души са записани като такива, а измежду тях са братът на някогашния концесионер на плажа и сегашен неофициален водач на „ Да запазим „ Корал “ Атанас Русев – Кирил и бащата на Кирил Петков – Петко Петков. В дебат преди дни в близката до Цветан Василев телевизия BiT различен от деятелите на „ Да запазим „ Корал “ - Васил Гюров, призна, че и той давал смени като заместник-спасител. По контракт обаче това може да се прави единствено от хора, които имат нужните изкарани курсове и разрешителни.

Доколко от сдружението са си правили работата излиза наяве от обстоятелството, че по-малко от две седмици по-късно човек се удави на плажа. Впрочем това е втори драматичен случай за двете години, откогато линията е без концесионер, тъй като е предопределена за диво къмпингуване. Преди това смъртни случаи не е имало с години.

Случката с контракта за спасители е единствено следващата илюстрация на

лицемерието на псевдоеколозите, които третират безусловно като бащиния „ Корал “

Преди няколко седмици лъсна, че псевдоеколозите продават на заблудени туристи и фекална вода. Това излиза наяве от сигнал на излъган почиващ, който даже е хванал чревно разтройство, откакто е пил от съмнителната течност.

Опасната за пиянство вода се популяризира измежду хората, които са се настанили в незаконния къмпинг на Корал. Неколцина от тях си създали подозрителен водоизточник с подръчни средства, който е напълно покрай септичните ями. Община Царево към този момент спря тока и водата в региона, за които почиващите не плащаха нито лев. При кмета обаче постъпили тъжби, че някой събира на хората там пари за питейна вода.

Според сигнала, който мъжът е подал до община Царево и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, рисковата вода му била продадена от един от непрекъснатите жители на плажа – Марио Тенев. Свръзката с него пък му направил различен изтъкнат „ коралец “ - Васил Сървайвъра. Името на последния нашумя, откакто стана ясно, че продава ток на нелегално къмпингуващите, въпреки по принцип да няма легална партида за електричество. В сигнала на потърпевшия плажуващ е записано, че Сървайвъра го свързал с Тенев, който от своя страна го свързал към „ питейната вода “. „ Коралецът “ обяснил на новодошлия екскурзиант, че има бунар, от където изпомпвал водата с хидрофор и от там тя се разпределя към околните каравани и палатки. В разгара на лятото обаче равнището на водата в кладенеца спаднало и по тази причина Тенев обяснил, че

ще го добавя от различен водоизточник

В жалбата на излъгания екскурзиант написа, че въпросният различен източник в действителност била елементарна горска локва с непостоянен генезис. От нея с маркучи къмпингуващите пълнели кладенеца на Тенев с вода, а по-късно от герена съмнителната течност потичала към палатките и караваните. Пострадалият написа до институциите още, че по-късно Сървайвъра му признал, че били правени проби на водата, които посочили, че в нея има съществуване на отпадни и фекални води.

Според кмета на община Царево Георги Лапчев към този момент има издадено наставление за прекъсване на електрическата енергия, която се краде. В началото на август е спряна и водата. Къмпингуващите обаче са основали своя система от помпа, маркучи и остарял контейнер с чиято вода се къпят, мият съдовете си, а някои даже пият. Водоизточникът е неразбираем и със противоречив генезис, въпреки основателите на спонтанната система да настояват, че това е дъждовна вода.

„ Това е безусловно невероятно - там да има извираща вода от някъде. Факт е, че напълно наоколо до въпросното намаляване, то даже не е дере, се намират септичните ями на къмпинг „ Юг “. Така че допустимо е и най-логично е тази вода в действителност да е

пропиващата се през почвата, която излиза от септичната яма "

разяснява кметът Георги Лапчев. Някои от летовниците на къмпинга, които са консумирали хлорираната вода от ямата, към този момент са със стомашно-чревни инфекции. Има подадени тъжби до няколко институции и подхванати инспекции от здравни и екоинспектори, от „ Басейнова дирекция “ и от общината.

Началникът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, Тони Атанасова разяснява, че няма по какъв начин да настояват изрично от кое място идва тази вода. Според екоинспекторите няма приключване на отпадни води. В протокола от инспекцията на „ Басейнова дирекция “ пък е посочено, че става въпрос за водосбор от подземни води. Около караваните обаче има сложени голям брой химически тоалетни, за които занапред ще се ревизира къде са изхвърляни. Очакват се и резултатите на водата, която ще ревизират от здравната ревизия.

" Ще желаеме информация за всички контракти къде са отишли тези изчерпани води, къде са предадени, в кои пречиствателни станции и по този начин нататък ", сподели основният специалист по запазване на водите в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, Анна Желязкова.

Така се оказва, че някой прибира пари за вода от горски водосбор с неразбираем генезис, за което, по думите на кмета на Царево, към този момент има подадени тъжби, в това число че хората заплащат като за вода за питейни потребности. Според локалните в региона от дълго време има различен интерес по отношение на апетитния терен, благосъстоятелност на компания " Ибердрола ".

Жалбите са стигнали и до прокуратурата, откъдето сигналът за водоизточника ще бъде проверяван, в това число и противозаконното събиране на пари за водата.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР